Ciasto z warzywami !!!

Rabarbar to warzywo!

Mało doceniane i rzadko goszczące w naszych kuchniach. Jego walory smakowe nie są powalające. Ma kwaskowy lekko cierpki smak i nie nadaje się do samodzielnego spożywania. Dlatego najczęściej łączony jest ze słodyczą ciast i deserów.  Zawiera dużo magnezu, żelaza, potasu, fosforu, sodu, witaminy c, e i b. Przypisywane są mu właściwości antyrakowe. Nie należy jednak spożywać go w nadmiarze ponieważ zawiera również szkodliwe szczawiany, które wypłukują wapń z organizmu i blokuje przyswajanie substancji odżywczych. Nie jest wskazany dla osób z chorobami nerek i reumatyzmem.  Rabarbar często jest polecany osobą na diecie przez dużą zwartość błonnika, niski indeks glikemiczny i niską kaloryczność. Zawiera tylko 9 kcal w 100g !

proste ciasto bez glutenu bez cukru ft rabarbar
rabarbar

Mój pomysł na rabarbar

Słodkie cynamonowe ciasto i kwaskowaty rabarbar świetnie się komponują. Bez glutenu i cukru, ekspresowe do zrobienia. Świetne jako drugie śniadanie lub przekąska, łatwo zabrać w podróż albo do pracy.

Drukuj

Ciasto z rabarbarem

Przygotowanie 30 minutes
Gotowanie 1 hour
1 hour 30 minutes
Kalorie (kcal) 2436 kcal

Składniki

  • 500 g rabarbar
  • 100 g mąka kukurydziana
  • 150 g mąka ryżowa
  • 100 g ksylitol
  • 300 g jogurt naturalny
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki wanili lub aromaru waniliowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Zrób to tak:

  1. 1. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

    2. Sypkie składniki (mąki, sodę, cynamon) wymieszać i przesiać przez sitko.

    3. Rabarbar umyć, pokroić na kawałki ok. 1 cm, zasypać połową ksylitolu i odstawić na bok.

    4. Cukier utrzeć z resztą ksylitolu na gładką puszystą masę.

    5. Dodać aromat waniliowy.

    6. Dodać jajka i ucierać dalej.

    7. Dodawać przesiane sypkie składniki na zmianę z jogurtem, miksować na wolnych obrotach lub wymieszać ręcznie tylko do połączenia składników.

    8. Dodać rabarbar z ksylitolem i sokiem, delikatnie wymieszać.

    9. Formę 25 cm wyłożyć papierem, boki wysmarować masłem.

    10. Piec w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 45-50 minut



rabarbar ciasto fit iasto cynamon ksylitol
rabarbar ciasto fit iasto cynamon ksylitol

Całość ma, aż 2436 kcal, ale jak pokroicie ciasto na:

8 kawałków to jeden ma tylko 300 kcal – idealna porcja na przekąskę

7 kawałków – 350 kcal – na drugie śniadanie

6 kawałków – 400 kcal – można zjeść na śniadanie lub kolekcję.

Tak naprawę dopasuj kaloryczność do innych swoich dań i zjedz kiedy będzie ci pasować.

 

Smacznego !

Jeśli podoba wam się przepis podzielcie się nim, ze znajomymi.

A jeśli macie jakieś uwagi koniecznie napiszcie w komentarzu na dole.

 

 

 

 

 

  • Typowa Anna

    Rabarbar to warzywo 😮 Moje życie się odmieniło ! 😀 A przepis na ciasto – smakowity 🙂

  • Jak ja dawno ciasta z rabarbarem nie jadłam! Zapisuję przepis, bo wygląda pysznie! 🙂

  • Bardzo lubie rabarbar, dzieki za inspirujacy przepis! Na pewno kiedys wyprobuje 🙂