|  | 

Zdrowie

Jakie produkty warto kupować na zapas?

img-responsive

Nie zawsze udaje nam się zrobić zakupy na ostatnią chwilę. Czasami wracamy z pracy późno, albo zwyczajnie chcemy odpocząć i nie poświęcać wielu godzin na wędrówki po supermarketach i stanie w kolejkach. Dlatego w naszej domowej spiżarni zawsze warto mieć małe zapasy, składające się z produktów, które można długo przechowywać.

 

Dobrym pomysłem jest zgromadzenie takich artykułów spożywczych, które pozwolą na przygotowanie sycącego posiłku bez wychodzenia z domu. W pierwszej kolejności powinniśmy pamiętać o przyprawach – sól, cukier, pieprz, majeranek, papryka, curry i ulubione mieszanki przyprawowe (np. do pieczonego kurczaka) przydadzą się nam, jeśli będziemy chcieli nadać wyrazistości posiłkowi z niewielu składników. Przydatne będą również wszelkiego rodzaju makarony, ryż, kasze, płatki owsiane i kukurydziane, fasola, groch, soczewica, ciecierzyca, a także olej i oliwa.

 

Sympatycy nabiału z pewnością zadbają o to, by na ich półkach nie zabrakło mleka UHT (nie musi być przechowywane w lodówce) lub mleka w proszku (może być użyte do przygotowania płynnego mleka, a także nadzienia do wafli i naleśników, oraz do wypieków). Doskonałą bazą do sosów i zup będzie passata lub przecier pomidorowy, a także mleczko kokosowe. Z konserw rybnych przygotujemy pastę na kanapki, a tuńczyk w puszce może też być smacznym dodatkiem do spaghetti. Długie przechowywanie nie zaszkodzi również warzywom konserwowym – z fasoli i ciecierzycy z puszki można przygotować pyszne curry, pastę do pieczywa lub potraktować je jako dodatek do zupy. Z pewnością warto także mieć zapasy butelkowanej wody – robiąc je powinniśmy jednak pamiętać, że światło słoneczne niekorzystnie wpływa na tworzywo PET, z jakich wykonane są butelki na wodę, i przechowywać je w zacienionym miejscu lub w szafce kuchennej.

jakie-produkty-warto-kupowac-na-zapas

ABOUT THE AUTHOR