Najlepsze mleko roślinne w 8 prostych krokach + mąka kokosowa

mleko roślinne

Najlepsze mleko roślinne kokosowo – owsiane

Dlaczego warto pić mleko roślinne?

Każda moja przygoda z dietą (związaną z redukcją, alergią, zdrowym podejściem do życia czy chorobami) napotykała na problem – ZAKAZ MLEKA KROWIEGO. Nie wnikam w słuszność tego stwierdzenia, nie chce wdawać się w dyskusje na temat szkodliwości mleka krowiego. Opinii na ten temat jest wiele, i wierzcie mi czy nie,  dużo z nich przeczytałam i mądrzejsza w temacie nie jestem. Zresztą, naukowcy co chwila coś nowego wymyślają, więc nie za bardzo wierzę w to co mówią. Wychodzę z założenia, że najlepiej na sobie przetestować czy coś nam służy czy nie. Tak też zrobiłam rok temu odstawiłam mleko i nabiał. Czułam się lepiej, miałam więcej energii, problemy skórne się zmniejszyły, problemy trawienne zniknęły, a waga szybciej spadała. Cud ! Tylko co z tego jak po przetestowaniu niemal wszystkich mlek ze sklepowych półek żadne nie zastąpiło mi ukochanego mleka do kawy, a do tego większość ma bardzo wysoką cenę i wątpliwy skład. Do owisanki i koktajli znalazłam w sklepie mleko migdałowo-orkiszowe, które smakuje w takim połączeniu genialnie, ale do kawy się nie nadawało. Dalej więc sięgałąm po zwykłe mleko do kawy, bez której nie potrafię żyć. Rozwiązanie znalazłam będąc na wielomiesięcznej antybiotykoterapii gdzie nie miałam wyjścia tylko musiałam odstawić wszystko co niedozwolone.  Zaczęłam kombinować i wyszło mi to mleko kokosowo – owsiane, niemal idealne, świetne do kawy 🙂

Dlaczego mleko kokosowo-owsiane i co tam jeszcze siedzi w środku?

Pierwsze próby były z tradycyjnej mieszanki bez żadnych udziwnień, same wiórki kokosowe plus woda plus blender, wychodziła z tego raczej woda kokosowa niż mleko. Zaczęłam kombinować i przypomniało mi się wspominane mleko migdałowo – orkiszowe najlepsze z kupowanych. Orkiszu nie miałam, migdały są drogie i nie chciałam ich używać, wpadłam więc na pomysł z płatkami owsianymi. Dzięki płatkom owsianym mleko jest gęste, ma lepszy smak, a kokos się lepiej blenderuje. Mleko wyszło bardziej mleczne i mniej przypominało wodę, do smaku dodałam odrobinę soli i ksylitolu, co wzbogaciło smak mleka, ale nadal czegoś mi brakowało. Tłuszczu ! mleko krowie jak ma dużo procent tłuszczu smakuje lepiej niż te "wody" zero procentowe.  No i okazało się to strzałem w dziesiątkę.  Mleko z takim dodatkiem jest treściwe, kremowe, tłuste i ma wyrazisty smak, niemal jak prawdziwe.

Robimy domowe mleko roślinne.

Zrobienie mleka jest proste, choć czasochłonne. Lepszy sprzęt, tzn blender o większej mocy i większy kubek do blenderowania przyśpieszy naszą pracę. Świetnie sprawdza się blender kielichowy, ale jeśli takiego nie macie to nie problem, zwykłym blenderem z długa końcówką również możecie zrobić mleko, po prostu zajmie to ciut więcej czasu.

Z podanego przeprosu wychodzi ok 1,5l mleka, można je przechowywać ok 5 dni w lodówce, najlepiej w szklanym naczyniu.

Drukuj

Mleko kokosowo-owsiane

Składniki

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka ksylitolu

Narzędzia

  • blender
  • sitko o bardzo małych oczkach
  • pielucha tetrowa

Przepis

  1. Płatki i wiórki zalewamy 1,5 l bardzo ciepłejj wody, odstawiamy na 12 godzin.
  2. Namoczone składniki wsadzamy do blendera i zalewamy ciepłą wodą, tak aby wszystkie były przykryte, blenderujemy przez około 1 minutę i odciskamy na sicie.
  3. Z sita przenosimy pulpę znowu do blendera i powtarzamy czynność.
  4. pkt 2 i 3 powtarzamy aż skończą nam się surowce.
  5. Wyciśnięte wiórki i płatki wsadzamy do pieluchy i mocno wyciskamy.
  6. Na sito kładziemy pieluchę tetrową lub gazę i przelewamy mleko aby się pozbyć farfocli.
  7. Masło, sól, ksylitol rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dodajemy do mleka, mieszamy.
  8. Przelewamy do szklanej butelki lub słoika, trzymamy w lodówce ok 5 dni.

Foto przepis:

  • 2 szklanki wiórek kokosowych i szklankę płatków owsianych zalewamy 1,5 litra bardzo ciepłej wody.

składniki na mleko kokosowe

mleko roślinne składniki pyszne mleko roslinne owsiane
  • Odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc), po tym czasie może pojawić się piana na wierzchu, jest to całkowicie normalne i nie wpływa na smak mleka.
  • Namoczoną masę przekładany do blendera i zalewamy ciepłą wodą tak aby była cała przykryta.
mleko roslinne mleko kokosowe
  • Blenderujemy ok 1 minuty, następnie przecedzamy przez sito i mocno wyciskamy. Wyciśnięte wiórki wkładamy ponownie do blendera i zalewamy, blenderujemy i odciskamy.
  • Czynność powtarzamy, aż do skończenia wiórków i płatków, następnie powstałą pulpę przekładamy do pieluchy tetrowej i mocno wyciskamy.
  • Sitko wykładamy pieluchą tetrową lub gazą i przecedzamy powstałe mleko.
  • Masło, sól, ksylitol rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wodzie i dodajemy do mleka, mocno mieszamy
  • Przelewamy do szklanej butelki lub słoika, trzymamy w lodówce ok 5 dni, przed użyciem wstrząsamy ponieważ składniki mogą się rozdzielać.

     

jak zrobic mleko roslinne do kawy

Co zrobić z wiórkami, które zostały po zrobieniu mleka kokosowego?

Mam na to fajny sposób. Mocno wyciśnięte wiórki i płatki owsiane wkładam na patelnię i prażę do odparowania wody. Mogą się trochę przyrumienić co w niczym nie przeszkadza, a nawet nadaje fajnego posmaku. Suszenie może potrwać nawet godzinę, lepiej robić to powoli na małym ogniu.  Gdy zrobią się suche i znowu sypkie, czekam, aż wystygną i blenderuje je na mąkę.  Używam jej np do placków, koktajli, posypania sałatek. Rewelacyjnie sprawdza się jako panierka do kotletów. Pierś z kurczaka w takiej panierce usmażona na oleju koko nierafinowanym smakuje wybornie.

jak zrobić mąkę kokosową jak zrobić mąkę kokosową

 

 

 

  • Uwielbiam takie mleczko. Czasami robię.
    Z Miłością 💙
    Bartek

  • Bardzo lubię mleko owsiane, kawka smakuje wtedy o niebo lepiej! 🙂

  • Świetny wpis. Przepis bardzo mi sie przyda. Skorzystam. 🙂

  • O właśnie! Mleko roślinne ok, ale do kawy nie bardzo! Świetny wpis i jeszcze mi wpadł pomysł na obiad:)

    • Cieszę się 😉 Zdrowsza wersja klasycznego schabowego zawsze super na obiad 🙂

  • Justyna Witkowska

    nie miałam okazji próbować jeszcze takiego mleka, a co dopiero takowe przygotować. ale spodobał mi się pomysł panierki, więc mleko będzie pewnie produktem ubocznym 😀

    • Panierka jest pyszna polecm 😉 z kupnej mąki kokosowej nie jest taka fajna.

  • ja nie lubię mleka, chyba że do koktajli

  • Anna Szlosek

    zawsze robiłam tylko mleko z jednego składnika, nie pomyślałabym, żeby zrobić takie mieszane! dzięki za oświecenie 🙂