|  | 

Zdrowie

Niedoceniane warzywo

img-responsive

Cebula – każdy ma w domu, każdy używa, mało kto wie o leczniczych właściwościach cebuli. Bez względu na odmianę, cebulę można stosować nie tylko jako dodatek do potraw, ale jako naturalny antybiotyk. Już nasze babcie i prababcie stosowały syrop z cebuli i czosnku na uporczywy kaszel i przeziębienie.

 

Sok z cebuli wcierano chorym w stopy, a nawet stawiano pokrojoną w cząstki cebulę obok łóżka chorego by ta “pochłonęła” wszystkie wirusy. Sok z cebuli jest ostatnio również hitem w kosmetyce. W poszukiwaniu ratunku dla wypadających włosów wiele kobiet również sięgnęło do babcinych sposobów i medycyny ludowej, które radzą by wcierać w skórę głowy sok z cebuli.
Cebula ma, podobnie jak czosnek, właściwości przeciwzapalne i hamujące rozwój wirusów i bakterii. Cebula zawiera sporą dawkę witaminy C, ale również cenne minerały, między innymi związki siarki. Jej bogaty skład sprawia, ze cebula i sok z cebuli coraz częściej wracają do łask i nie jest ona postrzegana jedynie jako dodatek do potraw, który wyciska łzy z oczu.

niedoceniane-warzywo

ABOUT THE AUTHOR